0 Varukorg

Gräsfrö

Filtrera
Sortera
49 produkter

Visa fler

Plantera gräsfrö – så gör du

När det är dags att plantera gräsfrö, är det viktigt att följa de rätta stegen och vara tålmodig med processen. Genom korrekt förberedelse och omsorgsfull skötsel under tillväxtperioden kan du skapa en gräsmatta som inte bara är vacker, utan också hållbar och trivsam.  

 

1. Förbered marken

Börja med att förbereda jorden där du planerar att plantera gräsfröna. Ta bort eventuellt ogräs, stenar och rötter från området. Lossa jorden med en trädgårdsspade eller en rototiller och se till att den är jämn och fri från klumpar. Du kan med fördel tillföra naturell torv i jorden för att öka mullhalten.

 

2. Grundgödsla

Innan du går vidare, testa jorden för att fastställa dess näringsinnehåll och pH-värde. Därefter välj en lämplig gödning som matchar dina markförhållanden och grässorten du planerar att så. Applicera gödningen jämnt över det förberedda markområdet och arbeta in den i jorden enligt produktens rekommendationer.

 

3. Så gräsfröna

Använd en såmaskin eller strö gräsfröna jämnt över den förberedda marken. Se till att du följer instruktionerna på fröpaketet för rätt mängd frö per kvadratmeter.

 

4. Tryck ner fröna

Efter att ha sått gräsfröna, tryck ner dem lätt i jorden med en gräsrulle eller genom att gå över området med fötterna. Detta hjälper fröna att komma i kontakt med jorden och förbättrar groprocessen.

 

5. Vattna ordentligt

Vattna området noggrant efter sådd. Jorden bör vara fuktig, men inte blöt. Använd en spridare eller vattenslang med ett sprejmunstycke för att jämnt fördela vattnet. Här kan se vårt sortiment av bevattning.

 

6. Skapa rätt förutsättningar

Fortsätt att hålla marken fuktig under gräsfröets groddperiod. Undvik att gå på området tills gräset har etablerat sig.

 

7. Underhåll din gräsmatta

Efter att gräset har kommit upp och etablerat sig, börja sköta din gräsmatta genom regelbunden klippning och gödning enligt rekommendationer för den specifika grässorten.

 

Vanliga frågor & svar

 

När ska man så gräsfrö?

Hösten är den idealiska tiden att så gräsfrö för att skapa en stark och hälsosam gräsmatta. Med mildare temperaturer och stabilt väder ger hösten de bästa förutsättningarna för gräsfröna att gro och etablera sig. Den ökade fukten i marken under hösten minskar behovet av konstant bevattning och ger gräset en bättre start.

 

Hur snabbt gror gräsfrön?

Generellt sett kan man förvänta sig att gräsfrön börjar gro inom 5 till 30 dagar efter sådd. Hur snabbt gräsfrön gror beror till stor del på grässort, temperatur och markförhållanden.


Hur mycket gräsfrö ska man så?

Vi rekommenderar du sår cirka 1–2 kg gräsfrö per 100 kvadratmeter för att uppnå en jämn täckning. Om du vill ha en tjockare gräsmatta eller täcka ett område med dålig jordkvalitet kan du öka mängden gräsfrö en aning.